Datle a mandle

Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se o oválné plody dlouhé 3 až 7 cm žluté až černé barvy, které jsou po usušení charakteristické vysokým podílem sacharidů – z až 75 % obsahují ovocný cukr který nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a pomáhá chránit proti ucpávání tepen nebo ateroskleróze. Datle jsou také významným zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, železa a vitamínů B. Pro výrobu čokodatlí se používají druhy datlí o velikosti cca 3 cm, např. Khalas.

Sušené datle mají vysokou energetickou hodnotu, obdobně jako třeba fíky nebo rozinky. Ze 100 g sušených datlí získáme přibližně 1200 kJ.

Mandle je jádro z pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis). Mandle jsou významným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a flavonoidů. Z 20 % obsahují bílkoviny a z 20 % sacharidy. Třetinu jejich hmotnosti tvoří nenasycené tuky chránící naše srdce a cévy. Z jedné desetiny jsou tvořeny vlákninou, jsou tedy prospěšné při potížích se zažíváním. Mandle také zvyšují imunitu, pomáhají při léčbě zhoubných chorob, poruch metabolismu a nervových onemocněních.

Mandle obsahují asi 2600 kJ energie na 100 g.

V kombinaci s čokoládovou polevou se jedná jak o potravinový doplněk obsahující mnoho látek a prvků prospěšných zdraví sportovců a dalších aktivních lidí, tak o dezert (maximálně 1 kus denně) vhodný pro každého.

Výživová hodnota čokodatlí je 1650 – 1750 kJ na 100 g.